A halál és az iránytű ’EP (2019)

 A halál és az iránytű
címmel jelent meg az erdélyi black metalos Siculicidium új két tételes kislemez. Az EP történetét és címét Jorge Luis Borges XX. századi argentin költő azonos című rövid elbeszéléseit tartalmazó műve ihlette, de nem, mint egy detektív történet. Az EP borítóján a finn származású grafikus, illusztrátor Juha Vuorma (Autopsy, Kalmah, Usurper, Denial Of God, stb.) munkája látható, aki fekete-fehér alkotásával nagyon jól eltalálta a korong atmoszféráját.
 

"Az A-oldal a feszültség és a rettegés félelmetes pulzusa, amely az erdélyi erdők legrejtettebb titkait idézi, igazi és merész szelet. A B-oldal mélyíti a Siculicidium rejtélyt egy nyíltan halálos rázkódással."

A Lugosi Béla és Pestifer alkotta Siculicidium, immáron 16 éve töretlenül halad az általuk kitaposott nyers hangzású, puritán black metal útján. Zenéjük eszmeisége azaz egyedinek nevezhető autentikus hangzás, amellyel minden trendektől távol állva mutatják meg az Erdélyi fekete fém, illetve Kelet-európa sötét, borongós atmoszféráinak hagyományait. Témáik között épp úgy jelen van a spiritizmus, a filozófia, a népköltészet, a mítoszok, mint, ahogyan egy-egy kortárs író, költő munkái. Ez utóbbi áll mostani is két dalos EP-jük központi témájában, amint a finom akusztikus-ambient szálal indító, alapjaiban ízig-vérig old-school black metalos A halál nyit meg. A gyors, dallamos sikálás és tempóváltás a ’90-es évek nordikus hangulatát hozzák, amiket Lugosi Béla a fogai közül nyersen kipréselt dallami, vagy inkább szövegmondása tesz borzongatóvá. Közép részen van egy tremoló-nyújtott menetelős szakasz, amire ismételtem a jeges dallamok csapnak le egy kis leheletnyi trombita betéttel megspékelve. Második daluk az erdők mélyére, illetve a múltba visszavivő nyers punk / raw black alapokra felhúzott Az íránytű, amiben ismét megszólal (igaz csak vékonykán) az előbb hallott trombita és még jó néhány népi hangszer is, amik csak egyfajta hangsúlyt, vagy inkább kiemelést adnak a közép részen előtörő sötét regölésének, és a hozzá hangulatilag is nagyon jól illeszkedő zord ambient atmoszférájú zárásnak.
 

"A Halál és az Iránytű egy rövid, de intenzív történet a halálról és a túlról, egy furcsa utazás az alvilágban. Ennek teljes történetet a következő albumon lesz majd. Addig is kapuk nyitva vannak, hogy az utazás folytatódjon!"
 
Ahogy azt leírták, A halál és az iránytű egy valóban intenzív történet, vagy inkább úgy is mondhatnám egy XXI. századi regölés a halálról. Impulzív, és pulzáló… épp úgy érezhető benne a tradicionális véráram, mint a modern, de mégis nyers eszmeiség, valamint a kulturális küldetéstudat. Talán ezért is nevezik magukat erdélyi kultúrterroristáknak. Minden esetre nálam a kapu továbra is nyitva állnak. Az idő folyásával pedig csak várom a történet folytatását.
  
Siculicidium_A_halal_es_az_iranytu_8217_EP_2019
Kiadó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.A halál
2.Az iránytű
Írta:
Armand
2019. április 26., péntek, 21:04
Facebook:
Siculicidium - Hosszú út az örökkévalóságba (2013)
Kritika, boymester @ 2014. május 29., csütörtök, 22:51
Siculicidium - Utolsó vágta az Univerzumban (2009)
Kritika, Infam @ 2009. május 6., szerda, 15:49
Siculicidium-Funebre - Splitorment-Split (2006)
Kritika, NorthWar @ 2006. március 19., vasárnap
Koncertek
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
Three Days Grace, Halestorm
június 11.,
Budapest Park
Sum 41
június 12.,
Budapest Park
Amon Amarth, Trivium
június 12., 20:00,
Barba Negra Track
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.041 seconds to render