Martin Briley
It Comes In Waves (2006)
Hatalmas gépezet a zenebiznisz. A csillogó villogó mainstream felszín alatt rengetegen dolgoznak azért, hogy a rivaldafényben fürdő sztárok széles mosolyt dobhassanak a kameráknak. Az egyik legfontosabb szerep a háttérmunkások között a dalszerzőké. Mert hova jutott volna egy Tina Turner vagy Bonnie Tyler ha nincsenek a függöny mögött az úgy nevezett slágerkovácsok. A dalszerzők egyike-másika előadóként is próbálkozott ritkán több, gyakrabban kevesebb sikerrel. (Érdekes módon szinte mindegyik megszállott dallamos rock fanatikus.) Desmond Child, Cliff Magness több albummal is jelentkezett, nevük azonban inkább a Bon Jovi-val, a Bonfire-rel vagy a Kiss-szel kapcsolatban merül fel.
Ilyen dallamkovács a rengeteg rutinnal és tapasztalattal rendelkező Martin Briley is, akit igazán csak a legelvetemültebb dallamos rock rajongók ismerhetnek. A nyolcvanas évek elején ő is kiadott három albumot; mindegyik megjárta a slágerlistákat, ő mégis inkább a háttérbe vonult. Az elmúlt két évtizedben több tucatnyi albumon szerepelt mint szerző illetve mint session gitáros. Kik vették igénybe a szolgálatait? Csak néhány név ízelítőül: Night Ranger, Pat Benatar, Michael Bolton, Celine Dion, Michael Monroe, Bonnie Tyler, Witness.
A tavalyi évben - gondolom az MTM kiadó hathatós érvelésére - Martin új lemezzel jelentkezett. A zene pedig érett AOR/dallamos rock - amihez Briley a legjobban ért.

Kicsit összeugrott a szemöldököm a lemezt nyitó It Comes in Waves hallatán. Az öreg róka ennyire megfáradt volna, hogy egy ilyen álmosító dallal indítson? Az akusztikus gitárra és zongorára épülő enyhe Beatles hatású szerzemény tényleg próbára teszi a hallgatót: a hívek maradnak, a többiek lemorzsolódnak. Pedig érdemes maradni, hiszen a Church Of Disney kicsit felpörgeti a tempót - igazi nyári, országúti dal. A napfényes időszaknál időzik a Big Sun és az I Don't Think She Misses... dalok, ahova a könnyed AOR dallamok mellé beférkőzik nem kevés Eric Clapton-féle blues-os hangulat. Jó hallgatni Martin hangját, nem énekel különösebben nagy dolgokat, de ami kijön a torkán, az nagyon ül. És nem csak a rock-os dalokban teljesít jól, hanem az olyan kimondott blues dalokban, mint a The Massage. Ez a "masszás" bőven elfért volna Gary Moore kilencvenes évek eleji albumain. Egy pillanatra felkapom a fejem az In The Dim Light... második felénél, ahol beérkezik egy kis torzított gitár, valamint egy szigorúbb tempó - persze csak úgy AOR módra. A következő Invisible-ra azonban kisimulnak gondolatok, s Martin visszatér az eredeti hangzásképhez.
A szerzemények nincsenek túlbonyolítva - a központban mindig Briley és az akusztikus gitár áll. A többi hangszer finoman az énekes alá dolgozik. A ritmusoknál is inkább az érzelmek dominálnak, mintsem a kőkemény ütem.

Gondolom Martin nem slágerlistákat szeretne járni ezzel az albummal, inkább amolyan örömjáték ez, ahol az ötleteit úgy valósíthatta meg ahogy ő szerette volna. Őszintén szólva remélem nem kell újabb 20 évet várni egy szólóalbumra. Mert bár valószínűleg jövedelmezőbb megcsinálni és eladni egy-két dalt mondjuk Celine Dion-nak, de biztos jobban esik a saját nevet a lemezborítón olvasni - nem pedig a köszönet rovatban.
Martin_Briley_It_Comes_In_Waves_2006
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
AOR / dallamos rock
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.It Comes In Waves
2.Church Of Disney
3.Big Sun
4.I Don't Think She Misses Me At All
5.Me And My Invisible Friend
6.The Massage
7.In The Dim Light Of A Brand New Day
8.Invisible
9.Pray For Rain
10.That Song
11.Fake Horizon
Írta:
Caayn
2007. szeptember 20., csütörtök
Facebook:
Koncertek
Toto - 40 Trips Around the Sun Tour 2019
június 27.,
Papp László Budapest Sportaréna
Flogging Molly, Russkaja
július 3.,
Budapest Park
Rituals of Power European Tour: Phase II
július 3., 19:00,
Collosseum Club
Rockmaraton 2019 - Nulladik nap
július 8.,
Szalki-sziget
Rockmaraton 2019
július 9.,
Szalki-sziget
An Evening With Mark Knopfler Band
július 9., 20:00,
Papp László Budapest Sportaréna
Richie Kotzen
július 9.,
Barba Negra Track
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.036 seconds to render