Human’s Dust (DVD) (2008)
A Decapitated név azoknak mond sokat, akik a death metal szerelemesei évek óta, illetve azoknak is, akik a tűzként terjedő kissé reklám ízű és kultuszépítő halállal mordibságában találták maguk szembe a csapattal, érdeklődésre és kíváncsiságra fogva-vegyítve a dolgot. A lengyel srácok már demóikkal is hajdanán komoly pozíciót értek el scenéjükön belül, hiszen már fiatalon olyan komolyságú témákat produkáltak, melyek mind egy fényes és erőteljes jövőt sejtettek. Megjegyzem mellékesen, hogy a thrash világában az amerikai Death Angel párhuzam mutat relevanciát a profi és éveiket meghazudtoló riff gyártás terén. De térjünk vissza a krosnoi fémköszörűsökre, akiknek a lemezét nem rég dobta piacra a szintén lengyel Metal Mind Productions, s hogy ennek a DVD-nek miértje éppen a halál hozta üzleti siker politika, avagy éppen most érezték idejét egy ilyen anyagnak, azt nem tudom,– ellenérv; a Metal Mind Productions rengeteg régi és felejtésbe merült anyagot is kiad újra - mindesetre lássuk mi is fogad minket!

Először is a külsőségek szépen prezentálják azt a komplex betegséget (enyhén organikus, kissé biomechanikus, s részben utópisztikus is ez a digitális manipuláció), ami a lemez tartalma rejteget számunkra. A menü is ezeket a komponenseket követi, de túlságosan is leegyszerűsített, és zavaró a Slayer - Mandatory Suicide kezdete is, ehhez a borítóhoz és booklet koncepcióhoz sokkal inkább illett volna valami zajos ambient vagy esetleg súlyos ipari d’n’b, tovább kattingatva pedig már saját számok fogadnak, de valahogy nekem túl sántító az egész. A koncertek képei már szépek, a kameramozgások és ráközelítések profik, és persze a csapat is irdatlan erővel zúz, tanúbizonyságát téve, hogy nem csak stúdióban alkotnak nagyon, élőben is reprezentálják ezt a komplex fém és agresszió dagasztást. Viszonylag régi felvételekről van szó, hiszen 2002. októberi krakkói buli elevenedik fel előttünk, amelyen a szintén lengyel – és műfaját illetve munkásságát tekintve a másik kiemelkedő halál brigád az olsztyni Vader-rel és a brazil Krisiun-nal közös Európa turnéjukat rótták le a hazai közönségnek. A népek száma jól mutatja, hogy keleti szomszédunkban sokkal nagyobb relevanciája van a súlyos és brutális zenéknek, mint idehaza.
A felvétel, mint már írtam jól reprezentálja azt, ami 6 éve ott lejátszódott, de megjegyzem mellékesen, láttam már intenzívebb és sokkal inkább koncert hangulatot visszaidéző-adó felvételeket is, gondolom az akkori kor és technika, illetve helyszín ezt tudja nyújtani. Az extrában három interjút láthatunk – természetesen lengyelül, de az angol feliratozás segítségével könnyen megérthető a kérdez-felelek (közben a menüben változnak a hátterek és szerencsére a zenék is misztikus, semmibehulló ambientes dallamokká lesznek – éppen azokká, amiket az elején hiányoltam). Aztán ránk förmed az extrákon belül a Winds of Creation klipje, ami némi manipulációval megint csak egy koncert struktúrát gördít elénk, majd nézegelődhetünk a fotó galériában – 3 koncert megfagyott pillanataiból szemezgethetünk, átfuthatjuk a biográfiájukat és discográfiát sem ússzuk meg. Majd vár ránk a lógójuk (hogy minek?) és pár weblink illetve a dvd bookletjének art-digitál melói, amelyek egész tetszetőssek, de semmi világmegváltás, és csak manuálisan állíthatóak be… Nagyjából ennyi a lemez, ízelítő pedig itt nézhető:


Természetesen Dolby Digital 5.1 Surround Sound meg miegymás kecsegtet, de nekem valahogy mégis van némi fenntartásom az egész termékkel, de ez maradjon az én bajom, és nem mennék bele, ahogy a tavaly novemberi balesetről sem, hiszen egy rövid hír elejéig értesülhettetek már róla itt.

S itt pedig a teljes tartalom struktúrákra osztva:

Dalsorrend:

DVD
Live in Kraków, October 2002:

1. Nihility
2. Eternity Too Short
3. Way to Salvation
4. Spheres of Madness
5. Names
6. Winds of Creation
7. Babylon's Pride
8. Suffer the Children

Bónusz videó
Live at Ozzfest, Katowice, May 2002:

1. Spheres of Madness
2. Eternity Too Short
3. Babylon's Pride

Live at Metalmania Festival, Katowice, March 2004:

1. Three-dimensional Defect
2. Lying and Weak
3. Mother War
4. Sensual Sickness
5. Spheres of Madness
6. The Negation

Interjú Vitek-kel és Vogg-gal, Krakkó, 2002
Interjú Vogg-gal és Sauron-nal, Ozzfest, Katowice, 2002
Interjú Sauron-nal és Martin-nal, Metalmania Festival, Katowice, 2004
Winds of Creation (video klip)

Továbbá:

  - Fotó galéria
  - Biográfia
  - Diszkográfia
  - Háttérképek
  - Weblinkek
  - Logo
  - Dolby Digital 5.1 Surround Sound

Decapitated_Human_8217_s_Dust_DVD_2008
Kiadó:
Stílus:
Death metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Nihility
2.Eternity Too Short
3.Way to Salvation
4.Spheres of Madness
5.Names
6.Winds of Creation
7.Babylon's Pride
8.Suffer the Children (Napalm Death feldolgozás)
9.Spheres of Madness
10.Eternity Too Short
11.Babylon's Pride
12.Three-Dimensional Defect
13.Lying and Weak
14.Mother War
15.Sensual Sickness
16.Spheres of Madness
17.The Negation
Írta:
haragSICK
2008. június 28., szombat, 10:45
Facebook:
Metalfest 2010 - 2010. május 22., Csillebérc
Koncertbeszámoló, ensomhet @ 2010. május 30., vasárnap, 18:55
Virgin Snatch - Act of Grace (2008)
Kritika, haragSICK @ 2010. március 13., szombat, 20:47
Decapitated - Organic Hallucinosis (2006)
Kritika, war @ 2006. február 17., péntek
Koncertek
Kalmah, Vreid, Slegest
december 14.,
Dürer Kert - Room 041
Kingmaker Tour
december 18., 20:00,
Barba Negra
Nomad lemezbemutató
december 19., 19:00,
ELLÁTÓház
III. METAL-X-MASS
december 22., 18:00,
Hemo Klub
Fekete Zaj Tél 2018
december 28.,
Dürer Kert
Christmass Blackmass IX.
december 28.,
Ti-ti-tá
ExtremeNoiseFest 2018
december 29.,
Szerencsi Rákóczi Vár
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.035 seconds to render