NGC Prod.
Rómeó Vérzik
Státusz:
Aktív
Alakulás:
1995
Származás:
Szlovákia
Somorja
Szövegvilág:
Szex, pia, rock 'n' roll
Aktuális felállás:
Kovács Koppány
Ének, Basszusgitár
Csiba Ricsi ’Ríkó
Gitár
Kálmán Ákos
Gitár
Szamaránszky János ’Sancho’
Dob
Aktuális kiadó:
Hivatalos oldal:
hivatalos oldal
További infó:
További képek:
Rómeó Vérzik
Rómeó Vérzik
Rómeó Vérzik
Rómeó Vérzik
Rómeó Vérzik
Rómeó Vérzik
Rómeó Vérzik
Rómeó Vérzik
Rögzítette:
scatach
2009. április 18., szombat, 13:35
Utolsó módosítás:
The 7th Evil
2018. március 9., péntek, 16:02
Szerkesztés:
szerkesztes
Rómeó Vérzik
A somorjai zenekar története egészen 1995 nyaráig nyúlik vissza, amikor is két testvér /Kova és Koppány/ elkezdett dalokat írni, és azokat az év végén Rómeó Vérzik néven mutatták be.

A kezdetekkor Kovács Koppány énekes, basszusgitáros, Kovács László ’Kova’ gitáros, Kálmán Zsolt ’Püke’ gitáros, és Szamaránszky János ’Sancho’ dobos
alkotta a zenekart. Ez a felállás – kiegészülve a stúdióban Malinák Lóránt szájharmónika játékával – rögzítette az 1996-ban megjelent első, „Fest majd egy embert” című 6 számos demokazettát.

A két év elteltével kiadott „Íme az ember” második, már 11 dalt tartalmazó demójukat, ami szintén kazettán jelent meg, már hármasban – két szám erejéig Kotyiersz András szaxofonost is bevonva – vették fel, Kova ezidőtájt távozott a zenekarból.

Mindkét anyag Szlovákiában, a Studio Exponent-ben került felvételre. Ezekben az években a dirty rock and roller Rómeó Vérzik előadásmódján még erősen érezhető volt a Motörhead, a magyar zenekarok közül pedig főként a Tankcsapda, és a (korai) Sex Action hatása, mind a zenét, mind a szövegek témáját tekintve, de már olyannyira megvolt bennük a „rómeós érzés” is, hogy az ebben az ebben az időszakban született „Placc”, a „Kicsiűrhajó”, vagy a zenekar nevét adó „Rómeó Vérzik” dalaik a mai napig is része a koncertrepertoárjuknak.

Az első néhány esztendő a közönség toborzásáról szólt, bemutatkozhattak a Tankcsapda, a Sing Sing, a Beatrice, a Sziámi, és a Fahrenheit előtt, de a hazai pályás klubozás mellett már Csehországban és Magyarországon is koncerteztek.

1999-ben került sor a „Kettőre indulunk” első nagylemezük megjelenésére, ami már Magyarországon, a szolnoki Denevér Stúdióban készült. Ezen azon albumon egy dal erejéig visszatért Kova.

Ezután a csapat történetében egy olyan – jó egy évtizedig tartó – időszak következett, amelyben (ismét) négyes felállásban játszottak, hiszen 2002 áprilisától a zenekar tagja lett Csiba Ricsi ’Ríkó’ gitáros is.

A már vele elkészült, egy tucat szerzeményt tartalmazó „Életöröm…” lemeztől fogva egy kissé módosult a Rómeó Vérzik hangzásvilága, hiszen metalosabb témák is érkeztek az eddigi mocskos r’n’r mellé.

2004-ben jelent meg az „Engedd belém” című album, ami az EDGE Records / Hammer Music gondozásában látott napvilágot, és az ezzel a 11 dalos kiadvánnyal kezdődő sikeres munkakapcsolat azóta is tart a kiadó és a zenekar között.

Mivel a 2005-ös esztendő jubileumi volt a zenekar számára, ezért ezt követte a 2004. augusztus 14-én, Somorján, az V. Rómeó táborban rögzített „Engedd belém” lemezbemutató buli DVD-s megjelenése, „10 év rock ’n’ roll” címmel.
A korongra nem csak a koncert vágott anyaga, hanem egy portréfilm, egy majd’ háromnegyed órás interjúcsokor, és a banda addig leforgatott klipjei is felkerültek. A Mahasz slágerlistáján öt héten keresztül a 3. helyen tartózkodott a DVD.

A Rómeó Vérzik szép lassan „bejátszotta” magát a nagyok közé, sikeresen hódította meg az Anyaországot is, hiszen a különböző fesztiválok, motoros találkozók egyre gyakrabban meghívott vendége lett.

Újabb megjelenésként a „Rock ’n’ roll az élet!” album érkezett, amelyről az „Az utca az én hazám” daluk első helyezést ért el a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj az ’Az év dala’ kategóriában. (2015-ben pedig ’Az év dala’ – „Kalózhajó” – és ’Az év legjobb zenekara’ díjat is megnyerte a csapat.)

A sikereken felbuzdulva egy hiánypótló kiadvány képében egy dupla CD-s album következett a sorban, az „Egybetépve”, ami az első két demójukat, valamint a „Kettőre indulunk” lemezüket tartalmazta, ezáltal minden eddigi megjelenésük CD-n is hozzáférhetővé vált.

Ezek után több magyarországi turnén vettek részt, sőt három alkalommal az Egyesült Királyságban is játszottak.

2009-ben meghívást kaptak az MTV Ikon műsorába, ahol az Edda „Kínoz egy ének” című számát dolgozták fel.

Ezután Felvidék 'legdörtibb' bandájában egy meglepő váltás történt, 2010 márciusában ugyanis Püke távozott a zenekarból.
Helyére Vörösmarty Imre ’Ermi’ érkezett, és az év végén megjelenő 12 számos „Hadd égjen!” új albumon már az ő játéka hallható.

A lemezhez három videoklip is készült, és a koncertezés intenzitása sem csökkent, többek között a Pokolgép, a Leander, a Junkies, és a Bloody Roots partnereiként járta az országot a csapat, de önálló turnékat is szerveztek.

Három év közös munka Ermi kiszállt a zenekarból, és ezután egy rövid ideig a Pokolgép ex-gitárosa Nagy Dávid segítette ki a bandát néhány koncerten, majd úgy döntöttek, hogy marad a hármas felállás.

Ezt a címet („A három”) kapta a 2014-ben megjelent következő Rómeó Vérzik album, ami a Mahasz lista legelején nyitott, majd aranylemezzé is vált!

A 2015-ös év a húsz éves jubileum jegyében telt, áprilisban egy Kalózhajó nevű sörrel jelentkezett a csapat. A Somorján megrendezett születésnapi koncertre májusban, a budapesti ünnepi rendezvényre pedig októberben került sor.

Utóbbi anyaga jelent meg most nyáron egy digipak tokos CD+DVD, illetve külön DVD kiadásban 'Jön egy új nap' címmel.

A zenekar 2000-től kilenc alkalommal rendezte meg a Rómeó Vérzik tábort.

Érdekesség, hogy Koppány nevéhez fűződik a 2015 novemberében, „Magyar dallal a kirekesztés ellen” elnevezésű zenés tüntetés megszervezése, amely a somorjai Deichmann előtti parkolóban zajlott le. Az ügy előzménye az volt, hogy a boltban egy alkalmazottnak azért mondtak fel, mert magyarul köszöntötte a vásárlókat.

Koppány ezen kívül szerepet vállalt a Komáromi Lovas Színházban, a tavaly bemutatott, és azóta CD-n és DVD-n is megjelent „A hét vezér” című rockoperában, amelyben Tass szerepét játszotta.

A Rómeó Vérzik jó néhány videója („Térdelj elém”, „Az ördög, az Isten, az élet és a halál”, „Keleti rock és roll”, „Kalózhajó”, „Engedd belém”, „Amitől félsz”, „Szerelmes dal”) már jócskán túllépte a többszáz ezres nézettséget, ami összességében több mint kétmillió feletti megtekintést jelent.

„Az elmúlt 20 évben bebizonyítottuk elsősorban önmaguknak, hogy akár egy elszakított országrészből származó három kutyaütő rockzenész is megvalósíthatja álmait.”
Hegyalja fesztivál 2013 - 2013 június 27. csütörtök
Koncertbeszámoló, 9000Sanyi @ 2013. július 6., szombat, 00:23
Dalriada, Rómeó Vérzik, Wisdom - 2010.11.13. Pécs, Zion Klub
Koncertbeszámoló, tündérmetálány @ 2010. november 19., péntek, 11:20
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.117 seconds to render