NGC Prod.
Lord
Státusz:
Aktív
Alakulás:
1972
Származás:
Magyarország
Szombathely
Aktuális felállás:
Pohl Mihály
Ének
Erős Attila
Gitár
Világi Zoltán
Dobok
Apró Károly
Basszusgitár
Horváth Zsolt
Billentyűs hangszerek
Aktuális kiadó:
Hammer Records
Hivatalos oldal:
hivatalos oldal
További infó:
Rögzítette:
mekong
2010. március 31., szerda, 22:41
Utolsó módosítás:
The 7th Evil
2023. január 1., vasárnap, 10:29
Szerkesztés:
szerkesztes
Lord
A Lord együttes 1972-ben alakult meg Szombathelyen.
A Red Fire nevű, feldolgozásokat játszó zenekar két tagjához, Papp László gitároshoz és Vida Ferenc basszusgitároshoz csatlakozott Sipőcz Ernő gitáros/énekes és Sütő István dobos.
A zenekar a Lord cigarettamárkáról kapta a nevét.

Sipőcz kitűnően énekelte a korszak sláger jellegű dalait, így többnyire feldolgozásokat játszottak külföldi sztároktól.
1974 elején Papp és Sütő távoztak az együttesből. Nádas Károly személyében érkezett új dobos, az új gitáros pedig Szántai Gyula (ex-Mokka együttes).
Még mindig sláger számokat játszottak, de már olyan hard rock előadók dalait is, mint a Deep Purple, a Nazareth, később a Sweet, a Slade, a Led Zeppelin és a Kiss.

1978-ban született meg az első saját dal "Rakétamotor" címmel.

1980-ban eljutott az együttes a budapesti Metró Klub országos tehetségkutató versenyére.
A próbák és koncertek közti pihenőidő nagyon kevés volt, ráadásul munka és család mellett zenéltek.
Talán ezért is, még ebben az évben kilép Szántai Gyula az együttesből. Ezután csatlakozik a csapathoz Erős Attila, aki beváltotta a hozzáfűzött reményeket és a koncerteken már óriási gitárszólókat nyomtak.
Csatlakozott a Lordhoz Török József „Juszuf” (ex-Aero együttes), aki orgonán játszott.
Erős Attila és Török József több nótát is komponált közösen.

1981-ben Sipőcz Ernő úgy érezte, elfáradt, nem tudja folytatni és elköszönt a Lordtól.
Az új énekes megtalálásáig, az átmeneti időszakban Erős Attila is besegített koncerten az éneklésbe. Néhány régi koncertfelvételen lehet hallani a hangját. Végül a soproni Roller együttesből Pohl Mihály lett a Lord énekese.

Pohl Mihály tiszta, egyedi hangja arra ösztönözte a zenészeket, hogy egy új hangzásvilágot megálmodva igazítsanak a nótákon, s egy-két fokozattal visszább vegyék a „metálos” jegyeket.
A régi dalok megújítását újabbak írása követte.
Balogh József nagysimonyi költő-tanár segítségével felfrissült a dalszövegek többsége is.
Erre az időszakra datálható (1985) a „Lord együttes himnuszának” is nevezett "Vándor" című dal megszületése.

A Szombathelyi Művelődési és Sportházban ünnepelte 10. születésnapját az együttes. A zenekarvezető Vida Ferenc a Városházán kitüntetésben részesült, mely az egész zenekar munkájának elismerése volt.

Felmerült, hogy székhelyüket a fővárosba helyezzék át és költözzenek Budapestre, végül úgy döntöttek maradnak. 1984-re a kilátástalannak tűnő helyzet (a lemeznélküliség) mind jobban felőrölte az emberi kapcsolatokat a zenekarban.

Török József befejezte az aktív zenélést, majd nem sokkal később Nádas Károly is kivált a zenekarból.

A billentyűs hangszereket az akkor 15 éves Mészáros Gábor vette át, dobos posztra pedig Hollósi Lászlót ajánlották, aki jazz-rock stílusban ismert volt már a Vas megyei régióban.

A Lord felkeltette egy bizonyos Gerhard Sulyok osztrák stúdiótulajdonos figyelmét, aki próbafelvételt ajánlott. Oberschützenben a Sica Sound Music Studioban egy hét kemény munka után elkészült a Big City Lights című nagylemez, melyet eredetileg 3-400 példányban adtak ki és 1985 áprilisában jelent meg Ausztriában.

Joe Schneider osztrák hangmérnök mindent beleadott, hogy a lemez úgy szóljon, hogy a nyugaton is versenyképes legyen. A zenekar ugyanebben az évben ünnepelte 13-ik születésnapját.
Megjelent egy érdekes kiadvány "Lord rock sztori" címmel Kozma Gábor tollából a zenekarról és a műfajról.

1986-ban a Magyar Televízió Pulzus című műsorában látható-hallható a Lord bemutatkozása a "Zaklatott fények" című dallal. Talán az osztrák lemez hírére, vagy a rajongók akaratának, igényének engedve, megjelenik a Lord együttes első magyarországi kislemeze, az "Akarom őt!" / "Tépett álom (Csakis a lényeg)".

A lemezt szétkapkodják, utánnyomás nincs. A rádióban többször is elhangzik a "Tépett álom", ami szélesebb körű ismertséget ad a zenekarnak.
1986. nyarán a budapesti MTK stadionban fellépő Rod Stewart koncertjén a Lord együttes melegítette be a közönséget óriási sikerrel.

A népszerűség komoly elvárásokat támasztott a zenekarral szemben.
Vidáék új színpadképet, fellépő öltözéket és látványt találtak ki, korszerűsítették a kihangosító és világító berendezéseket. Közben sorra alakultak a rajongói klubok, megkezdte működését az Országos Lord Levelező és Rajongó Klub Tatabányán a Közművelődés Házában.

A televízió Zenebutik című műsora élőben közvetítette a Lord koncertjét Sopronból. November 6-án a Vörösmarty Művelődési Házban (egykori Ganz Mávag) beindult a budapesti Lord Klub.

Mészáros Gábor kivált a zenekarból és helyét az egyik legnagyobb magyar színpadi showman, zenész, szerző Gidófalvy Attila (Beatrice, Karthago, Fáraó együttesek) vette át.

1988.Januárában az ausztriai Oberschützenben a Sica Sound Studioban az együttes saját költségén rögzítette az első Magyarországon megjelenő albumuk anyagát Szemedben a csillagok címmel.
Népszerűségüknek köszönhetően közel 65 000 példányban kelt el a Hungaroton által kiadott lemez.
A "Fázom a szélben" című dalhoz videó klip készült, amit többször sugároz a televízió.

Fontos, hogy a lemezre újra felkerült a "Vándor" című dal, mert a Big City Lights hiánycikk volt itthon, így a dalt a magyar közönség hanghordozón is meg tudta hallgatni.

A Magyar Televízió rögzítette a Kertészeti Egyetem Klubjában adott koncertjüket, ami később adásba is került.
A Lord fellépett a siófoki Interpop Dalfesztiválon a "Holló és a Róka" című dallal, amely kislemezen is megjelent.

1989-ben Hollósi László elbúcsúzott a zenekartól és helyette Gyurik Lajos „Loui” (ex-Fáraó, Árkádok együttes) ült a dobok mögé.
Hamarosan stúdióba vonultak, hogy elkészítsék a következő lemezt Ragadozók címmel.
Ide is felvettek egy régi számot, a "Kisfiút", új hangszerelésben.

Az anyagot ismét Ausztriában rögzítették, de a lemezt a Hungaroton gondozta. Ausztriában viszont kiadtak egy angol nyelvű maxi kislemezt (Be the Light).

A "Ragadozók" című dalhoz videó klipet készítettek.
Az országos turnét a Blind Petition nevű osztrák metal csapattal teljesítik.

A tatabányai koncerten elkészül egy videó klip az "Álmaim asszonya" című dalhoz.
A turné közben a zenekar az új lemez előkészítésével, dalok komponálásával is foglalkozik.
Ősszel aztán bevonultak Dorozsmai Péter stúdiójába (Tom-Tom), hogy rögzítsék a harmadik lemez anyagát.

1990-ben jelenik meg a Lord 3, csupa új dallal.
Az "Egyedül" c. dalhoz egy szerényebb kivitelű videó klip is készült.

A lemezbemutató koncert kicsit csúszott, mivel Gidófalvy Attila és Gyurik Lajos még az új lemez megjelenése előtt elbúcsúztak a zenekartól, majd kilépett Vida Ferenc is.
Gidófalvy Attilát a billentyűknél Németh Zoltán váltotta fel, a basszusgitáros Harangozó Gyula, a dobos pedig Paksi János (ex-Dózis együttes) lett.

1992-ben jelenik meg a Lord következő albuma - Az utca kövén.

1993-ban újabb fontos változás történt. Sokévi tagság után a Lord zenéjének meghatározó egyénisége és egyben második frontembere Erős Attila kivált a zenekarból.
Helyét Baán Imre vette át, aki a Dózis együttesből érkezett.

Szintén elment Harangozó Gyula, akit az Attack nevű zenekarból érkező Bujtás Ervin váltott fel. A billentyűs hangszereket pedig Keszei Tamásvette át.

Ekkor a zenekar háza táján egy tehetős szponzor tűnt fel, aki anyagilag támogatta a Lord turnéját és a megkötött szerződés szerint az év végéig egy új nagylemezt is ki kellett adniuk.

A csapat gőzerővel dolgozott, és az 50 percnyi anyagot a Vida Ferenc által összehozott LMS Stúdióban vették fel igen rövid idő alatt, mindössze 80 óra stúdiómunkával.

Karácsony előtt jelent meg az új album Olcsó és ügyes címmel, CD-n és kazettán. A lemezt Vida Ferenc kiadója, az LMS Records adta ki.
A lemez anyagával koncertezik a zenekar, igaz már kevesebb sikerrel.

1994-ben megjelent a Big City Lights CD változata, szintén az LMS Records gondozásában.
1995-ben Vida Ferenc kiadója megjelentette a régi Lord együttes ("ős-Lord") dalainak
The 7th Evil 2017. április 22., szombat, 11:27
The 7th Evil
Csatlakozott:
2010. augusztus 2.
Hozzászólások: 9368
Gidófalvy Attila kilépett a Lord-ból! :'(

Magyarország egyik legcsodálatosabb Rajongó táborához, a LORD KÖZÖNSÉGÉHEZ!!

Ebben a rövid közleményben szeretném tudatni VELETEK, mert nagyon fontos számomra, hogy tőlem halljátok, 30 év után, 2017. április 21-től nem vagyok a LORD zenekar tagja.

Döntésemet hosszadalmas mérlegelés után (hiszen volt időm most bőven) fájó szívvel hoztam meg, amiben nem játszik szerepet a betegségem, mert továbbra is zenélek és annak, aki szereti azt, amit nyújtani tudok a színpadon, megtalál.

A részletek, úgy gondolom kizárólag rám és a zenekarra tartoznak, és nem kívánom nyilvánosságra hozni. MINDENKINEK köszönöm azt a sok-sok szeretetet, amit 30 éven keresztül kaptam TŐLETEK! Köszönöm, hogy a kórházi megpróbáltatások alatt is, lélekben mindvégig mellettem voltatok!

További sok sikert kívánok a LORD zenekarnak!


Ui.: "Ki tisztel, megköszönöm, ki nem tisztel, azt elkerülöm, de én nem haragszom senkire…… és csak a szépre emlékezem!!!!! És továbbra is, csak azért is VIDÁMSÁG ÉS ROCK AND ROLL és ÖRÖKKÉ SZÓLJON A ROCK!!!!!!!"

További őszinte szeretettel gondolok Rátok! Gödi Gidó
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.518 seconds to render