KREATOR, BIOHAZARD, TERROR, SACRED REICH, REMORSE, A.M.D., ARCHAIC (BARBA NEGRA, 2023.08.01.)

Nem akármilyen line-up kerekedett a végére co-headliner KreatorBiohazard koncerten. Az esemény igazi minifesztivállá bővült a 7 fellépő felvonultatásával. Ezen a napon 0 perc holtidő volt, ha az ember az összes csapatot meg akarta nézni. A kis- és a nagyszínpadon egymást váltva kezdődtek a koncertek, kb. annyi különbséggel, hogy át tudott érni az ember.

Az este (17 óra 10 percről beszélünk), a budapesti Archaic nyitotta. A csapatot a How Much Blood Would You Shed to Stay Alive? című második albummal ismertem meg, ami már akkor egy nemzetközi színvonalú thrash csapatot mutatott. A szintén kiválóan sikerült harmadik lemez, a The Endgame Protocol talán egy hajszállal le is körözte elődjét. A csapat élőben is azt a profizmust képviselte, amit a lemezeken tapasztalhattunk. Remélem a banda eljut arra a szintre, amit a lemezanyagok minősége és az élő teljesítmény intenzitása indokolna.

Alig ért véget a honi thrasherek koncertje, már kezdett is a nagyszínpadon a los angelesi Terror. Bár erős túlzás lenne azt állítani, hogy a csapat teljes életművével tisztában vagyok, vannak a csapatnak olyan nótái/lemezei, melyek rendre bekerülnek a hallgatnivalók közé. A közönség itt már magasabb fokozatba kapcsolt és komoly mozgolódás alakult ki a nézőtér első felében. Bár a Terror-pólók számából következtetni lehetett, hogy sokaknak ez a csapat volt az este fő vonzereje. Scott Vogel és csapata mindent megtett, hogy a rövid műsoridő egy igazi hardcore szeánsszá avanzsáljon. Ez maradéktalanul sikerült is. Szívesen megnézném a csapatot, mondjuk az A38 vagy a Dürer berkein belül, mert az lehet igazi közegük.

Sajnos az A.M.D. nálunk elesett a pihenés, feltöltődés oltárán. Bár szívesen megnéztem volna őket, még élt bennem a néhány nappal korábbi FEZEN-es fellépésük. Így nem éltem meg tragédiaként.

Már a Biohazard kezdésénél, és a sátor szinte teljes telítettségénél kiderült, hogy a bulira látogatók nagy részének ők voltak a főbanda.  Ez nem véletlen. A csapat a 90-es évek hatalmas favoritja volt a rajongók körében. Az olyan lemezek, mint a Urban Discipline vagy a State of The Adress a mai napig nem veszítettek fényükből és maradéktalanul kiállták az idő próbáját. Bár igazából rossz lemezt sosem adott ki a csapat, a 2000-es évekre kicsit megfáradt a gépezet. 2011-ben aztán, az emblematikus frontember Evan Seinfeld is elhagyta a csapatot, hogy minden másban kipróbája magát.

A Seinfield nélküli felálással már láttam a csapatot a megboldogult Rockmaratonon. Bár a koncert nem volt rossz, én az eredeti felállásnak örültem volna igazán. Sok rajongó álma teljesült, amikor 11 év után Seinfield visszatért, sőt még turnéra is indult a csapat.

Nem vagyok egy habzószájú Biohazard rajongó, de a csapat munkásságát elismerem. Amit viszont élőben produkáltak, abba nem lehetett belekötni. Bobby Hambel egyhelyben pörgései még mindig királyak, Billy és Danny megingathatlanok, Seinfield-et meg láthatóan nem zökkentette ki a pornózás (bár láthatóan lefogyott).

A koncert pedig olyan intenzitással telt mind a rajongók, mind pedig a közönség részéről, mintha el sem repült volna a több, mint 30 év. 18 nótás erődemonstráció Brooklyn fenegyerekeitől. Olyan nótákkal, mint az Urban Discipline címadója, a Down for Life, a How It Is, a Victory, a Love Denied, vagy az überzseni Shades Of Gray. Számomra még hatalmasat ütött a Bad Religion feldolgozás We’re Only Gonna Die is. Kár ezt ragozni, ilyen egy tisztességes reunion. Várom az új lemezt.

Aztán újra irány a kisszínpad, mivel kezdett az ózdi Remorse. A csapat a legnagyobb kedvencem, a hazai színtérről. Pont azt a fajta dallamosabb thrash-t játszák, ami a legközelebb áll a szívemhez. Ehhez párosulnak a sok esetben rendkívül pozitív kicsengésű szövegek, melyek megkoronázzák az amúgy is kiváló hangzóanyagokat. 15 éve nem láttam a csapatot élőben, szóval igencsak vártam a koncertet. A régebbi dalok és a remekül sikerült tavaly előtti Kohó dalai remekül prezentálták, hogy miért is tartom őket annyira nagyra. A koncert csúcspontja számomra egyértelműen a Harc! lemez „slágere” a Ha lesz még folytatás volt. Remek csapat, remek koncerttel. Remélem ennek a rendezvénynek hála, olyanok is megismerik a nevüket, akiket eddig elkerültek. Az 1000 Ft-os CD árak előtt pedig le a kalappal, a 12.000 Ft-os pólók világában.

A co-headliner turné másik főszereplője az essen-i Kreator volt. A nézőszám igencsak megcsappant a Biohazard-hoz képest, ami őszintén meglepett. Azt hittem nagyobb átfedés lesz a két csapat közönsége között.

 A Mille által vezetett csapat megbízhatóan szállítja a lemezeket az elmúlt majdnem 40 évben. Bár a klasszikus első időszak lemezei is kedvenceim között vannak, én nagyon bírom, hogy mindig kipróbálnak új irányokat is. Ennek csúcspontja számamra a sokszor elfeledett/leszólt Endorama, mely az egyik kedvenc lemezem tőlük, a szintén „hányattatott sorsú” Outcast mellett. Alapvetően az újabb kori lemezekkel sincs semmi bajom, sőt az Enemy of God-ot, a Phantom Antichrist-et zseninek tartom. A tavalyi Hate über alles viszont egyáltalán nem kapott el.

Sajnos a lemezeken jelentkező újító szándék élőben csak nyomokban érhető tetten. Mille eddig minden találkozásunkkor biztonsági játékot játszott. Néhány aktuális új lemezes dal mellett szinte ugyan azok a nóták kerülnek rendre a repertoárba. Ez nekem így többedszerre, kicsit már unalmas volt. Persze így is jó volt hallani a Violent Revolutiont, meg a Pleasure To Kill-t, de akkor is. Jó lenne, ha olyan nótákból is szemezgetnének, amiket sosem vesznek elő. Egy közel 40 éves életműből, ilyen király lemezekkel a hátuk mögött lenne miből válogatni. Ehhez hozzátenném, hogy ha valakinek ez volt az első találkozása élőben a bandával, akkor egy nagyon tisztességes műsort kapott.

A buli után újra, immár utoljára vettük az irányt a Blue Stage sátor felé, mivel még előttünk állt az arizonai thrasherek koncertje. Volt szerencsém már a csapattal találkozni, amikor is kiváló koncertet adtak. Phil Rind pedig még mindig a színtér legaranyosabb frontember. Furán hangozhat, de emberünk egy nagyon szerethető figurának tűnik a színpad elől. Örömkoncert volt a javából, melynek repertoárjában felsorakoztak a visszatérő Awakening nótái csakúgy, mint a korábbi lemezek dalai. The American Way, One Nation, Free, Love…Hate, és még számos klasszikus nóta, természetesen az elmaradhatatlan Surf Nicaragua mellett. Szerintem az egy órás set-re senki nem számított. A közönség ezt komoly aktivitással köszönte meg a színpad előtt. Joey Radziwill pedig elfelejtette a túltolt grimaszolásait, ami szintén jót tett a koncertnek. Jöhetne már az új lemez is, mivel a visszatérő Awakening már 4 éves.

Kiváló este volt. Azt hiszem, innen csak az távozott csalódottan, akinek ez volt a célja.

Köszönet a képekért: Mate Eve

KREATOR, BIOHAZARD, TERROR, SACRED REICH, REMORSE, A.M.D., ARCHAIC (BARBA NEGRA, 2023.08.01.) (1 komment)

Dreki Ferdhast Tour 2024 Dreki Ferdhast Tour 2024
September 09.
Scorching Europe 2024 Scorching Europe 2024
September 10.
Tones of Decay III. Tones of Decay III.
September 13.
Insane Folkride Minifest Insane Folkride Minifest
September 14.
Nytt Land Nytt Land
September 18.