Iron Maiden – 30 éves jelent meg a Seventh Son of a Seventh Son album


30 éve ezen a napon, 1988. április 11-én jelent mega az Iron Maiden egyik legjelentősebb albuma, a Seventh Son of a Seventh Son a Capitol és az EMI gondozásában. 
 

A zenekar pályafutásában ez volt az első konceptlemez. Az album koncepciójában kiemelt szerepet kap a hetes szám. Egyrészt ez volt az Iron Maiden hetedik lemeze, másrészt a történet szerint ha egy hetedik gyereknek hetedik fia születik, akkor az különleges képességekkel lesz megáldva. A lemez fő témáját a jó és a gonosz harca, misztikus, profetikus látomások, reinkarnáció és a halál utáni élet adja. A szereplő lelkében a gonosz és a jó küzd meg egymással, ahol a Maiden meséjében a gonosz kerekedik felül. Zeneileg egy erős anyag, amelyre nemcsak a banda tagjai, de a rajongók is úgy tekintenek, mint a zenekar egyik csúcsalkotása. Egy interjúban Steve Harris is úgy fogalmazott, hogy „a The Number of the Beast mellett ez a legjobban sikerült alkotásuk„. Zeneileg az előző, Somewhere in Time albumon megkezdett kísérletezőbb és egyben progresszívabb irányvonal teljesedett ki. Ismét felbukkantak a gitárszintetizátorok, a már védjegyüknek vált galoppozós témák és a hosszabb epikus dalok, de a billentyűs aláfestések, illetve hangulatfokozó elemek is meghatározó szerepet kaptak. A lemezhez elkészült első dal a The Clairvoyant volt, melynek szövegét Doris Stokes brit spiritualista inspirálta, aki állítólag a jövőbe látó látnok volt. Az album a hazai lemezlistán az első helyre, míg Amerikában a 12. helyre került.


A lemez turnéja 1988. április 28-án vette kezdetét, és az év decemberéig tartott, mely 25 országot érintett. A 7th Tour of a 7th Tour néven futó koncertsorozat ismét látványos díszletet varázsolt az arénák színpadára. Az album borítóját megidéző gleccserek, jetik, havas hegyek jelentek meg a színpadon. 1988. augusztus 20-án fellépek az angliai Donington Park Festival-on több mint 100 ezer résztvevővel, ahol a nagy tülekedésben két rajongó életét vesztette. A zenekar tagjait a zavargások elkerülése végett a szervezők csak később,a koncert után tájékoztatták a történtekről.1989. november 8-án megjelent egy Maiden England című VHS-kiadvány, melynek anyaga a Seventh Son of a Seventh Son turnéján került rögzítésre. Az EMI által kiadott 95 perces anyagnak társproducere Steve Harris volt Martin Birch mellett.
 
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.
Glenn Hughes Glenn Hughes
április 29.