Witchcraft / Age Of Agony
Age Of Agony vs. Witchcraft

(Neverheard Distro • 2016)
Nagaarum
2017. március 24.
0
Pontszám
-

Én általában erősen kritikus vagyok a feldolgozásokkal kapcsolatban, mivel nagyon ritkán hallottam olyant, amelyik az eredetivel minimum azonos szintet hozott volna egy dalt. Jelen esetben viszont érdekes a helyzet, mert itt inkább átdolgozásokat hallok, ahol egy kicsit arra is ügyeltek az előadók, hogy az eredeti hangulatból is cseppentsenek a tányérba. Death metal csapat játssza a black metal horda dalait és viszont.
A két zenekart teljesen felesleges bemutatni, főleg a Fémforgács olvasóinak. Ehelyett arra gondoltam, hogy a kiadvány hátteréről kérdezem ki azt az embert, aki a fizikai manifesztációja mögött áll. Ezek a bandák teremtettek maguk körül egyfajta kultuszt, és ilyenkor a kulisszatitkok romboló hatással tudnak hatni erre, ezért csak a legszükségesebb infókat érdeklődtem meg Káger Balázstól, a Neverheard Distro működtetőjétől.
Viszont akkor előbb magáról a zenéről.


Az Age Of Agony az első a sorban.
A basszusgitártémák végig magas fekvésben mennek eredetileg a két Witchcraft dalban, ami lágyan megúsztatja őket, és nagyon örülök, hogy a Krisztián ezt így hozza feldolgozásban is. Kálmán is próbálja blackes károgásra fordítani párszor az orgánumát, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Nem is baj. Érdekesebben hat a dal előadva mélygyomrossal. Károgva már hallottuk. A Hegyek felettem lemezről válogattak egyébként a zalaiak.

Marha érdekes azt figyelni, hogy a két társaság miképpen próbálja a másik műfaj stílusjegyeit hozni, ugyanakkor hogyan nem tudnak / nem akarnak kibújni a saját énjükből. Angmar például az 2008-as AOA lemezről (Follow the Way of Hate) kölcsönzött On the Way of Hate-ben meg sem próbálja a Kálmán által alkalmazott gyomorhörgést nyomni, mégis egy kicsit mélyebb az orgánuma, mint általában szokott lenni. A beüvöltözései és a röhögések viszont kegyetlenek. Ezek megvannak a Brothersben is (Machinery of Hatred – 2011).

Hangszeresen nagyjából mindkét csapat azt adja vissza, ami az eredeti felvételeken van. Az énekek viszont, mint azt fentebb említettem, nagyon izgalmasan kavarnak be. Egy olyan metalrajongónak, aki nem ismeri a két bandát, csak egy szimpla split album ez, akik viszont igen, roppant izgalmas hallgatnivaló.



Személyes kitérő… Én a black metalt jobban zabálom, mint a deathet, viszont így, hogy átjátszás zajlik a másik stílusba, nem tudnám eldönteni, hogy kinek jobb a játéka. Rendkívül érdekes kísérlet.

A hangzás arat, igazi trufa-metal, erővel telt, darál. Az AOA által játszott két nóta kicsit tompábban szól, mint a WLR által kevert Witchcraftok.
Amire viszont muszáj még kitérjek kitérni az a fizikai megjelenés. Asztalra pakolt harci kellékek (7,62-es lőszerek, jelvények, vállap), a másik oldalon pentagram, koponya, egy felborult kupa, mindez elválasztva középen egy szuronnyal. Jól idézi a két zenekar érdeklődési körét. Maga a korong meg egészen hihetetlen megoldással készült, ezt inkább lefotóztam, mert így érthető meg igazán…

A Balázzsal megejtett diskurzust ITT olvashatják Önök.

Dreki Ferdhast Tour 2024 Dreki Ferdhast Tour 2024
September 09.
Scorching Europe 2024 Scorching Europe 2024
September 10.
Tones of Decay III. Tones of Decay III.
September 13.
Insane Folkride Minifest Insane Folkride Minifest
September 14.
Nytt Land Nytt Land
September 18.