Monastery
Fuck This World ’EP (újrakiadás)

(szerzői • 2021)
Armand
2021. március 23.
0
Pontszám
9

A zalaegerszegi Monastery padlóig tapossa a gázpedált. A veterán death metal osztag idén tért vissza egy remekbe szabott kislemezzel, melyről a Fémforgácson is megemlékeztünk az EP-kre szakosodott rovatunkban. A Chimera korong szinte ki sem került a CD lejátszómból és máris itt az újabb kiadvány, sőt a kiszivárgott információk szerint még ebben az évben új nagylemez és újrakiadás is várható a bandától. A zenekarvezető – dobos Billy és társai ezúttal nem friss felvétellel álltak elő, hanem a csapat múltjának egy szeletét húzták elő a kalapból.

A Fuck This World (a cím mit sem vesztett az aktualitásából, sőt…) eredetileg 2003-ban jelent meg. Tehát idén látszólag semmi különösebb aktualitása sincs az újrázásnak, hacsak nem az a tény, hogy a kislemez ebben az évben válik nagykorúvá. A zenekar sztorija szempontjából viszont releváns cuccról beszélünk, ugyanis a ’90-es évek legelején felbukkant Monastery-nek ez volt a kvázi visszatérő anyaga. A death/thrash csapásvonalon elindult zenekar a ’90-es évek közepén két ígéretes kazettaalbum után került jégre és a márciusban ismét megjelentetett Fuck This World-del tértek vissza a magyar undergroundba. Az eredeti borítót lecserélték egy, az idei kislemezhez hasonló színvilágú frontképre. A többek között a Beatrice és a Telegram soraiból ismert gitáros, Vedres Joe stúdiójában rögzített hanganyag pedig a soproni MD Stúdióban a Moby Dick-es Smici jóvoltából kapott egy remastert. Az eredeti kiadványt nincs szerencsém a gyűjteményemben tudni, de a maga idején hallottam a felvételt. A felfrissített változat megszólalása közel áll a Chimera EP-hez, a hangzásba tehát ezúttal sem lehet belekötni. 

A kislemez műsorideje szinte másodpercre pontosan negyedóra, melyen kilenc track osztozik, négy teljes dal, illetve öt közjáték, melyek közül az intro és az outro foglalja keretbe a kislemezt. A Dying Earth egy középtempós betonozás, melybe begyorsulásokat is iktattak, Frytz mély morgásával súlyosbítva. A Blead inkább groove-os death metal, jó kis szaggatásokkal, Billy dobhangzása néhol az extremitása csúcsára járatott Pantera Trendkill” lemezét juttatta eszembe. Az ének kapcsán is lehet emlegetni a dallasi cowboyokat. A Tuning hasonló csapás mentén halad, olyasmi mint egy bedurvított Prong a Cleansing időszakból, persze a vokál jócskán túltesz Tommy Victor énektémáin. Frytz a hangszálait ebben a tételben gyilkolja a legváltozatosabb módokon. A rövid címadó pedig egy kétperces dühkitörés. Az anyagon tehát feltűnnek modernebb gitártémák is, de az EP-n hallható muzsika alapvetően death metalt kínál.

Az eredeti EP beszerzése manapság már komoly kihívás, a zenekar viszont a Monastery sztori egyik sarokköveként tekint erre a negyedórás anyagra, mely az újrakiadás révén most bárki számára könnyedén a gyűjteménybe illeszthető. Érdemes megismerkedni vele!

(Andris)

Dreki Ferdhast Tour 2024 Dreki Ferdhast Tour 2024
September 09.
Scorching Europe 2024 Scorching Europe 2024
September 10.
Tones of Decay III. Tones of Decay III.
September 13.
Insane Folkride Minifest Insane Folkride Minifest
September 14.
Nytt Land Nytt Land
September 18.