Vadász
Harc a benzinért

farrrkas
2022. április 18.
1
Pontszám
8

Néhány nagyváradi és környékbeli fiatal egy szép napon gondolt egyet, összecsomagolt, beindította az időgépet, majd úgy volt vele, hogy ott egye meg a fene az egész 21. századot, és meg sem állt az 1980-as évek közepéig. Ott kiszálltak, megalapították a Vadász nevű zenekart, és köszönik szépen, nem vágynak vissza. Legalábbis ez süt a Burning Sun kiadónál debütáló banda Harc a benzinért című lemezének minden pillanatáról.

A vadászokat cseppet sem érdekli, milyen zenét játszik körülöttük mindenki más, és kis túlzással azt mondhatnám, hogy úgy tálalják a riffcentrikus speed metalt, mintha az utóbbi néhány évtized meg sem történt volna. A 2016-ban alakult gépezet magas nosztalgiafaktorral bírhat mindenki számára, aki a szárnyait épp bontogató Pokolgép-en nőtt fel, de azokhoz is szól, akik a metal hőskorára jellemző fiatalossággal, tűzzel és lelkesedéssel szeretnék megismerni az old-school metalt. Ha pedig ezt megtoldjuk a Mad Max világa iránti erős vonzalommal, már nagyjából képben is vagyunk a zenekart illetően.

A Somogyi Bálint énekes, Barabás Róbert (ex-Angerseed) gitáros, Zsárka Gábor ex-bőgős (az ő helyét Makra Gábor vette át) és Kulcsár Edmond dobos alkotta konstrukció nem bonyolította túl a képletet, zsigerből szállítják a hol lazább, rock’n’rolosabb, hol szigorúbb, combosabb témákat, amelyek között kétlábdobos lánctalpak éppúgy elférnek, mint az akusztikus betétek. A dalközpontúság, a könnyen megjegyezhetőség feltétlenül szempont kell, hogy legyen egy ilyen lemezen, és e tekintetben a törekvéseik egyértelműek, tehát a zenekar dalírói vénájának egészséges a pulzusa, a nóták jól megkülönböztethetőek egymástól mind dallamok, mind tempó szempontjából. Azonban meg kell jegyeznem, hogy a végeredmény egyelőre nem tökéletes, az éneket meglehetősen hátra keverték, és ezért Bálint hangja több helyen erőtlennek hat, pedig egyébként nem az. A Viharvándorban például remekül hallani a dallamait, a Haláltangó is acélosra sikeredett, akárcsak a záró nóta sikolyai, azonban az egyik legjobban megírt és egyben a legvaskosabb nóta, az Örök fiatalság szinte elnyeli, elfedi az éneket, pedig a dal refrénje kimondottan fülbemászó.

A nyers és vastag gitárhangzás, a reszelős riffek egyértelművé teszik, hogy itt azért kemény műfajról van szó, határozottan metal a Vadász zenéje, és ezt Edmond dobolási stílusa, cinei, egy-két fifikásabb pörgetése, egyéb megmozdulásai is alátámasztják. Itt-ott érződik tehát, hogy a fiúk a keményebb irányvonalat is jól ismerik, és ezt alattomosan hozzácsempészték a dalokhoz, azok előnyére. A fennebb említett Örök fiatalság vagy a Viharvándor jó példák erre. De említhetném az Igfon krónikái című dalt is, amely ugyan a hősiesebb hangvételt képviseli, a közepe táján Edmond remek duplázásai és Róbert zordabb tónusú gitárriffei mégis kicsit a keményebb műfajok felé kacsintanak. Ezzel szemben a Mocskos rock’n’roll egy tipikusnak mondható lendületes rock’n’roll nóta, ahogy a cím is sejteti, akárcsak a kissé keményebb Szabadság és lóerő. Ez utóbbiban azonban a hangzás minőségének ingadozása zavaró, ami előfordul más dalban is (pl. Haláltangó). Ugyanakkor a tökéletlenségeknek, kiforratlanságoknak is van egyfajta bája, amitől éppen az old-school érzés válik őszintébbé. Sokkal nagyobb hiba lenne az élettelen, polírozott hangzás, ami ennek a zenének a lendületét, szabad áramlását teljesen tönkretenné. Mindenesetre a hangzással, keveréssel kapcsolatos hibák ellenére valós potenciállal érkezik meg a szintérre a zenekar, ez a dalokon már most megmutatkozik.

A mai kor elől egy korábbinak a zenei-szövegi világához fordulva azt bizonyítja a nagyváradi Vadász, hogy fiatalos tűzzel, kellő keménységgel és fogós dalokkal ma is lehet klasszikus értelemben vett heavy/speed metalt hitelesen játszani. A 8-as osztályzatban van némi vajszívűség is, de a csapat valóban megérdemli a figyelmet. Természetesen kazettán lehet beszerezni az anyagot, és élőben is el lehet csípni őket, például május 21-én a Moby Dick előtt Nagyváradon.

Vadász – Harc a benzinért (2021) (1 komment)

  • Winci Winci szerint:

    Jó írás! Kíváncsi voltam erre a bandára, különösen, hogy olvastam róluk-velük a Burning Size fanziban is egy cikket. Van még hová fejlődniük, mert a képek, a borító, a klip megkomponáltsága ellenére a zene – szerintem – még inkább demó színvonalú, kicsit darabos a szóló is, ám a számomra alig marad el attól, amit nemzetközi szinten az underground label-ek (WormHoleDeath, Dying Victims) terjesztenek. Kívánom a csapatnak, hogy jussanak messzebbre, akár magyar nyelven is nemzetközi porondra.

Dreki Ferdhast Tour 2024 Dreki Ferdhast Tour 2024
September 09.
Scorching Europe 2024 Scorching Europe 2024
September 10.
Tones of Decay III. Tones of Decay III.
September 13.
Insane Folkride Minifest Insane Folkride Minifest
September 14.
Nytt Land Nytt Land
September 18.