Ralph Hulett – Jerry Prochnicky: Led Zeppelin

A Led Zeppelin a hard rock/heavy metal nagy hatású zenekara, ezen kár is vitatkozni. Bandák százai, ezrei dolgozták/dolgozzák fel dalaikat a mai napig.
A tavaly megjelenet Celebration Day DVD, melyen a 2007-es koncertet örökítették meg, aktuálissá is teszi némileg ezt az írást.

http://www.youtube.com/watch?v=d7FUo_XaJs4&



Szóval a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában még 2006-ban megjelent könyv, melyet Ralph Hulett és Jerry Prochnicky, – két rajongóból íróvá, Led Zep szakértővé vált szerző – hozott össze igényes, olvasmányos formában tárja elénk a korszakos, sőt korszakokon átívelő jelentőségű csapat történetét az előzményektől egészen Bonzo haláláig, ami aztán a véget is jelentette 1980. december 4-én.

A könyv eleje talán kissé unalmasnak tűnhet a Zeppelin sztorira éhes olvasónak, mivel egészen ’63-ig ás vissza, a Yardbirds nevű zenekarig. S, hogy ez hogyan kapcsolódik a Led Zep történethez az hamar kiderül, ha a bandában egymást követő szólógitárosok névsorát figyeljük: Eric Clapton, Jeff Beck, majd Jimmy Page. A csapat 1968-ig működött, s végül kvázi elődzenekarnak is tekinthető, hisz az utolsó időkben Page irányította, s a feloszlás után ez folytatódott az új bandában Peter Grant menedzser segítségével. Ez pedig már a Led Zeppelin.
A két rajongó szerző (mert a könyv minden lapjáról süt, hogy Hulették azok) alapos kutatómunkával és azzal, hogy a korszakban szinte testközelből szerzett élményekkel felvértezve mutatja be a csapat felemelkedését, a dalok, albumok megszületésének körülményeit, vonzódásukat a vidéki angliai élethez, ahol olyan dalok születtek, mint a Bron-Y-Aur Stomp, a lemezborítók születéséről. De a koncertek, turnék hangulatát, a turnék közötti pihenőkre. S, hogy ki ne maradjon, írnak a lemezek fogadtatásáról, a turnék körüli őrületről, ahogy egyre nagyobbá váltak.

http://www.youtube.com/watch?v=V_hxCJYbUXo&


Betekintést kapunk a ’68 – ’80 közötti zenei életben megemlítve fontos, máig ható, sőt dolgozó zenekarokat (Beatles, Stones, stb) és olyanokat is, melyekről talán sosem hallott a jelenkor rockrajongója.
Kitérnek még a tagok magánéletére, személyes történetükre, ami így vagy úgy, de befolyásolta a bandát. (Page okkultizmus iránti szenvedélye, Plant balesete, fia halála). De olvashatunk a legendákról is (groupiek, partik, drogok, stb). S az a történet sem maradhatott ki, amikor az egyik beállás során az ifjú Jason Bonham ült apja helyére.
Megemlítik azt is, hogy még most is sok gitárszaküzletben/hangszerboltban szerepel a „No Stairway To Heaven” felirat.



A szerzők saját emlékeiket is megörökítették, melyek olykor kissé messze kalandoznak a témától, s csak lazán (vagy egyáltalán nem) kapcsolódnak a történethez, de a korszakot jól bemutatják.


Amit hiányolok, az a sajnálatos vég utáni események, a Plant, Page, Jones trió későbbi munkásságának bemutatása, ami talán megért volna egy fejezetet.

A könyv végén diszkográfia, korabeli fotók találhatók. Ez utóbbiakból még többet is szívesen megnéztem volna, akár a fejezetek közben is.
A hiányérzetem ellenére is azt kell mondjam, ez egy „kötelező” mű, ha tisztában akarsz lenni a korszakkal, a Led Zeppelinnel.

Információk:

HULETT, Ralph, PROCHNICKY, Jerry,
Led Zeppelin – Whole Lotta Led

Eredeti cím: Whole Lotta Led: Our Flight with Led Zeppelin
Fordította: Göbölyös N. László

Kategória: zene,
Terjedelem: 271 oldal
Ár: 3800 Ft
ISBN-szám: 963-7448-32-2
Kiadás éve: 2006
Dreki Ferdhast Tour 2024 Dreki Ferdhast Tour 2024
September 09.
Scorching Europe 2024 Scorching Europe 2024
September 10.
Tones of Decay III. Tones of Decay III.
September 13.
Insane Folkride Minifest Insane Folkride Minifest
September 14.
Nytt Land Nytt Land
September 18.