Bohém Rapszódia

 
Fanyalogni nagyon tudunk!
De biztos, hogy mindig kell?
Például a Bohém Rapszódia kapcsán.
Mert olvasgatva a kommenteket, filmkritikákat, amik azért alapvetően pozitívak, de akad köztük jó pár negatív is, egyből ez jutott eszembe.
Az egy dolog, hogy a kritikusok fanyalognak, végül is az a dolguk. 😀
Többek között…
De úgy érzem, hogy egy részüknek azért nem tetszik a Queen/Freddie Mercury film, mert nem akként kezelik, amiként kellene.

Bőszen sorra veszik, hogy életrajzok, interjúk alapján ténylegesen mi történt, ezzel szemben a film itt és ott nem tükrözi hűen a valóságot.
Ergo, a film rossz.
Talán igazuk volna, ha a Bohém Rapszódia egy 18+ kategóriás dokumentumfilm lenne.
De nem az!
Hanem egy 12-es karikás, életrajzi ihletésű játékfilm, karriertörténet!
És ha annak látjuk, ami, máris más lesz a leányzó fekvése!
És akkor a kákán is csomót kereső kritikus és „mezei” mozilátogató (talán még akkor is, ha die hard Queen rajongó) úgy jöhet ki a teremből, hogy egy csodás élményben volt része…


Én szerencsére sem hivatásos kritikus, sem megrögzött Queen-fan nem vagyok, bár nagyra tartom a zenekart és a felületesnél jobban ismerem a diszkográfiájukat.
Freddie Mercury, született Farrokh Bulsara viszont szerintem minden idők legnagyobb rockénekese, legkarizmatikusabb frontembere. Ilyen kaliberű énekes/dalszerző nem volt, nincs és gyanítom nem is lesz már az egyetemes rockzene történetében.
Persze személyisége, mint a zseniké általában megosztóvá is tette/teszi a megítélését.
És többek között ezt is jól adja vissza a film, nem az jön le megtekintése után, hogy szent, aranyéletű ember lett volna.

Nyilván a korhatárbesorolás miatt a legendásan hedonista életmódja, szexuális irányultsága csak szoftosan van ábrázolva, de őszintén szólva szerintem ennek inkább örüljünk!
És az is igaz, hogy a film készítői az időrenddel is lazán bántak.
Mert valóban, az 1985-ös Live Aid idején még nem diagnosztizálták a betegségét.
De mivel a film ezzel a legendás koncerttel zárul, és Mercury neve, illetve az AIDS szinte szinonimaként funkcionál, így érthető ez a dramaturgiai húzás.


Mert amúgy jóval több erénye van a filmnek, mint gyengéje!
Persze, egy olyan életművel, mint a Queen-é, nem is nagyon lehetett hibázni! Ha két órán keresztül csak a zenekar slágerei szólnának, már az se lenne rossz!
De ennél jóval többet kapunk!
Korhű miliőt, díszleteket, tájakat, ruhákat, sok apró geget, amik miatt érdemes többször is megnézni a filmet, és egy átszellemült alakítást Rami Malektől.
A gegek között a Mike Myers által alakított karakter szövegelése a kedvencem, de például már a Twentieth Century Fox főcímébe is belevittek egy csavart, még a film kezdése előtt!
Én már ott széles vigyorra húztam a számat és ez ki is tartott a végéig, miközben a jobbnál-jobb Queen nótákra izegtem-mozogtam a székben.
Egyébként ez tipikusan egy olyan alkotás, amit legalább egyszer mindenkinek meg kell néznie moziban!
A fanyalgók természetesen az eredeti nyelven való megtekintést javasolják, mert ugye szerintük a magyar szinkron fabatkát sem ér.
Jelentem, én teljesen jól elvoltam a szinkronos változattal!


Nagy erény továbbá, hogy érződik, mekkora hatalmas munka van a produkcióban!
A zárásként látható Live Aid koncertet szinte egy az egyben lekopírozták az eredetiről! A zenészek mozdulatait, a fotós árkot, a közönség reakcióit, de még azt is, hogy hány darab kóláspohár van a zongorán!
A zenekar tagjait alakító színészek is úgy imitálják a zenélést, mintha valóban tudnának játszani az adott hangszeren. Nyilván kaptak útmutatást a két producertől… 🙂

Összegezve egy szórakoztató, kiváló zenékben, látványos jelenetekben bővelkedő közönségfilm lett a Bohém Rapszódia.
Aki csupán ennyit vár tőle, feltétlenül nézze meg!
Aki viszont a tényekhez makacsul ragaszkodó, dokumentarista jellegű botrányfilmre vágyik, az nyugodtan hagyja ki, mert nagyot csalódna, aztán meg csak fanyalogna!

http://www.youtube.com/watch?v=kUxuY9PUoKs&


Dreki Ferdhast Tour 2024 Dreki Ferdhast Tour 2024
September 09.
Scorching Europe 2024 Scorching Europe 2024
September 10.
Tones of Decay III. Tones of Decay III.
September 13.
Insane Folkride Minifest Insane Folkride Minifest
September 14.
Nytt Land Nytt Land
September 18.