Sentenced
The Funeral Album

Dolmen
2005. október 3.
0
Pontszám
9

Kezdeném a szomorú ténnyel: 17 év együttzenélés és 7 nagylemez kiadása után a zenekar arra az elhatározásra jutott, hogy idén megjelentetett lemezük lesz a csapat utolsó munkája. Erre utal a korong címe is, ami nemes egyszerűséggel a The Funeral (A Temetés) címet kapta. A 17 év alatt a srácok elég hosszú utat jártak be a kezdetektől napjainkig. Az 1991-ben a Thrash Records által piacra dobott Shadows of the Past még a death metal fanatikusok szívét dobogtatta meg míg az újabb lemezeik már a gótikus rock szerelmeseinek készültek. Ami végig jellemző volt munkáságukra az talán a minőség és lemezeiknek fájdalommal teli hangulata. És ennek a munkáságnak a végső állomása az idei nagylemezük.

Az új album sem hozz semmi újat , amit nem hallottunk volna már a csapattól. A „The Cold White Light” és „Crimson” lemezek kitaposott nyomvonalán halad tovább, a szövegek is megmaradtak az öngyilkosság, halál témák boncolgatásánál. A lemez hangulata most is a már jól megszokott melankolikus érzelemdús légkört teremti meg. Nagyon jól ötvözik a srácok a gótikus elemeket a rock & roll és tiszta fémzene jegyeivel. Ville Laihiala rekedtes hangja kifejezetten jól alkalmazkodik ehhez szomorú, borongós zenéhez. A „May Today Become The Day” indítja a korongot, igazi középtempós nyitó nóta koncerten biztos nagy zúzás van rá. Az Ever Frost azok közé a felvételek közé tartozik, amit ha hallgat az ember egyből tudja melyik zenekart hallgatja. Szerintem ilyen dalt vagy kismilliót tudna írni a zenekar. Ezután két borongós hangulatú szerzemény következik. Majd elérünk a „Where Waters Fall Frozen” című dalhoz, ez a szerzemény egy 59 másodperces instrumentális engedd el a hajam tétel, idézve a csapat gyökereit. A Despair Ridden Heart szájharmonikás bevezetéssel kezdődik és egy jó középtempós dalocska kerekedik ki belőle, nagyon jó kis dal. A Vengeance Is Mine is marad a jól megszokott középtempós reszelésnél, a nóta közepén feltűnik egy gyermek kórus is fokozva a depresszív hangulatot. Nem foglalkoznék tovább külön-külön a dalokkal mert csak ismételni tudnám magam. Mindenegyes szerzemény magán hordozza a zenekar jegyeit. Rengeteg akusztikus gitárt, nagyszerű dallamokat, kitűnő szólókat hallhatunk a lemezen.

Összegzésképpen: ismét kaptunk a csapattól egy nagyszerű korongot. Telis-tele sok-sok érzelemmel és keserűséggel. Kitűnő érzékkel megírt dalok, dallamok sorjáznak végig a lemezen, nagyon jó zenészek prezentálásában. Úgy gondolom a zenekart lemezeik és eddigi munkásságuk nem engedi elfelejteni a rajongóknak. Hallgassa meg az albumot mindenki aki teheti és döntsön saját belátása szerint. Én odateszem a polcra a többi Sentenced lemez mellé és időről időre megfogom hallgatni. Sok szerencsét a srácoknak!

Dreki Ferdhast Tour 2024 Dreki Ferdhast Tour 2024
September 09.
Scorching Europe 2024 Scorching Europe 2024
September 10.
Tones of Decay III. Tones of Decay III.
September 13.
Insane Folkride Minifest Insane Folkride Minifest
September 14.
Nytt Land Nytt Land
September 18.