Sotajumala
Teloitus

(Woodcut Records • 2007)
haragSICK
2008. július 25.
0
Pontszám
8.1

Ezzel a valóban minimál, szinte már csak digitál stencil booklettel förmed ránk a Finnország béli Sotajumala legénysége, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy háborút hozzon és veszendő testek emlékét idézhesse fel a maga közel 40 percével. A csapat neve (A háború Istene) kellően kihangsúlyozza a militarista értékrend és koncepció jelenbe iktatott beteges mivoltát. Mellesleg zenészeink 98-ban alakultak Savonlinnaban és jó pár tagcserén és project zenészen átestek, a dolgokat nem kapkodták el, hiszen kritikánk tárgya; Teloitus a második nagylemezük. Lássuk mit is tartogatnak nekünk a finn srácok…

Egy izmos és technikás, de nem túl kicsavart alapvetően középtempós, ám azért kellően építkező death metált kapunk, melyben rengeteg korabeli csapat lenyomata érzékelhető, a Massacre és Messiah-án át egészen a Morbid Angel, Nile, Obituary-n a korai Cannibal Corpse, Carcass és Morgoth-ig, avagy egy igazán erős és kellően őrlő retro, mely kis szeleteket hasít a jelenből. Tehát mondanom se kell, újítás nagyon semmi, de nem is igazán vágyunk szerintem ilyen bandák neveinek felmerülése után egy új világ hajnalára, vagy a megváltás és vezeklés egy újabb tónusára – egyszerűen jó, s ennyi! Ezt maximálisan kibombázzák a srácok, a hangzás mély, a hangszerek és tudás egyaránt patent feszesen vonaglik a középtempó és kissé tika-tika-tika-tika témák hegyein-dombjain, a szólók virtuózok, a vokálok kifejezőek és súlyosak. Avagy minden készen áll egy kiadós öldöklésre és a sortűz szaggatta fal alatt a holtak véréből nem hajt se rózsa, se kender… a rombolás adott, akinek pedig a fenti nagy nevek mondanak valamit – annak a befogadás is.

Mint már írtam a hangzás remek, a külsőségek viszont nagyon nem illenek a zenei tartalomhoz, a 2004-es Death Metal Finland borítója még ha egy nagy klisé is, azért fényévekkel jobban kifejezi azt, amivel a Teloitus stencilartja meg sem próbálkozik… ezt a szembetűnő és idegesítő jelenséget leszámítva, egy érett és korrekt anyaggal lettünk gazdagabbak, és hogy stílusosan zárjak: The Killer And The Killed!!!

Dreki Ferdhast Tour 2024 Dreki Ferdhast Tour 2024
September 09.
Scorching Europe 2024 Scorching Europe 2024
September 10.
Tones of Decay III. Tones of Decay III.
September 13.
Insane Folkride Minifest Insane Folkride Minifest
September 14.
Nytt Land Nytt Land
September 18.