Crypt of Silence
Beyond Shades

viribusunitis
2014. november 30.
0
Pontszám
9
 
Sokan leírtuk már itt a Fémforgácson is, hogy milyen sokszínű, erőtől duzzadó és minőségi zenék jönnek a kelet-európai régióból. Szinte kivétel nélkül maradandó alkotások, amelyek gyakran az extrém metál kimértebb, lassan hömpölygő közegéből táplálkoznak. Egy Amber Tears, Morningside vagy a Raventale név sokak számára jelent igazi érzelmekkel átitatott, igényesen hangszerelt, mai hangzással megtámogatott death/doom zenét. (Természetesen a mozgalom elindítói a My Dying Bride, korai Anathema és Paradise Lost szelleme jelen van és – bízom benne – elégedetten bólogat, ha ukrán-orosz doomról van szó.)
 
Hasonló stílusban próbál érvényesülni a nyugat – ukrajnai Crypt of Silence is, amely ebben az évben jelentette meg első teljes anyagát a Solitude Production égisze alatt. A stílus híveként és a kiadót ismerve valami igazán minőségi, a fentebb említett kedvenceimhez hasonló míves zenére számítottam és nem is ért csalódás.
 

 
Négy nóta a zenei tisztaság jegyében. Nincsenek nagy megfejtések. Lassan hömpölygő, gitárra, basszusra, dobra épülő szerzemények, amelyeket egy – egy jól kitalált motívum jár át. Az ének jellemzően extrém hörgés, de a kellő pillanatokban hallhatjuk Mikhael dallamos orgánumát is. Nem egy hangszálakrobata, de hangszíne élettel tölti meg a monstre, monumentális darabokat. A bőven tíz perc feletti számok akár unalomba is fordulhatnának, – hisz a stílus hagyományainak megfelelően a vezérmotívumot hosszan ismételgetik – de mindig előkerül egy díszítés, egy kiállás, ami újból magához ragadja figyelmünket.
A dalok középrészében finoman kidolgozott instrumentális részek, néha akusztikus pillanatok csaponganak. Van ennek a muzsikának egyfajta átszellemült, naiv bája, amelynek eredményeként a hallgató mosolyogva kel fel a hifi elől. Ezt tényleg kevesekről tudnám elmondani.
  

Dalokat nem érdemes kiemelni, kortalan művészi előadás ez, amit minden doom/death hívőnek hallania kellene. Engem kilóra megvettek! Köszönet érte.

 
Dreki Ferdhast Tour 2024 Dreki Ferdhast Tour 2024
September 09.
Scorching Europe 2024 Scorching Europe 2024
September 10.
Tones of Decay III. Tones of Decay III.
September 13.
Insane Folkride Minifest Insane Folkride Minifest
September 14.
Nytt Land Nytt Land
September 18.