Véget ér a Burzum



Varg Vikernes
a Youtube-csatornáján jelentette be, hogy befejezi a Burzum-ot. Az említett videó egyébként nem erre van felhúzva, hanem arra, hogy a Burzum első lemezének egy ritka példányát eljuttatta ahhoz a férfihoz, aki legyőzte őt egy gyorsulási verseny során. Nathan B azzal nyerte el Varg lemezét, hogy négykerék meghajtásos járművével hamarabb gyorsult fel 100 kilométer/órás tempóra, mint Vikernes. A nagy bejelentés csak a videó végén található.

http://www.youtube.com/watch?v=zDg_ra4IjFY&

Természetesen nem gondoltam azt, hogy nyerni fogok. Erről van csupán szó: ki akartam domborítani a mondandómat. Kezd elegem lenni a mindenhol tapasztalható a kapzsiságból. Minden mindig arról szól, hogy az emberek profitot akarnak. Profit innen, profit onnan, minél több, annál jobb… És ennek nincs vége.

A mohóság rohadását az agyban azzal gyógyítsd, hogy ne a profitért csinálj valamit, hanem mások hasznára. Ha meg akarod változtatni a világot, …én meg akarom…, kezdd magaddal!


És még azt is hozzátenném, hogy a Burzum egy zenei projekt. Vannak, akiknek tetszik, másoknak nem. De számomra a Burzum a fájdalmas múltam egy bűzlő klotyó, és évek kellettek, hogy kijussak onnan. Amikor végre megtettem, egy új klotyóban találtam magam.

A Burzum sosem volt az életcélom, még csak zenész sem akartam lenni. Csupán egy olyasvalami volt, amivel az időmet töltöttem, amíg vártam valamire, ami sosem jött el. És soha nem is jöhet el.

Magam mögött hagytam az összes büdös klotyót és továbbléptem!

Bye bye Burzum. Nézd meg a napfelkeltét és lásd ahogy száműzi a világ összes sötétségét.


A Burzum 1991 és 1999 között volt aktív, majd a második korszak 2009-ről tartott egészen mostanáig. 11 stúdióalbum készült ezen időszakok alatt, a legutóbbi lemez 2014 júniusában jelent meg The Ways Of Yore címmel.


Varg zene helyett mostanában inkább YouTube csatornájára készít videókat. Úgy tűnik, hogy a jövőben is ez lesz számára a fő irány, ahol politikai nézeteiről beszél, amelyekben gyakran kritizálja a kereszténységet és a globalizációt.
 

Véget ér a Burzum (6 komment)

  • eroen eroen szerint:

    Nekem a Belus,Fallen,Umpkistar hármas is kedvenc. Viszont a minimál techno lemezei nem nekem szólnak, ennek ellenére is a sittesek még értékelhetőek de az újak ötlettelen, unalmas prüttyögésnek hatnak számomra. Ha már csak ennyire futja, nem baj de sose lehet tudni mikor kap hozzá megint ihletet.

  • Avatar mcfrost1977 szerint:

    A [b:6r83cmfj]Filosofem[/b:6r83cmfj] a 10 legjobb black album között van evör!
    Hvis lyset tar oss és a Belus is kiemelkedő, ha ezeket nézem, akkor kár, hogy vége. Ám, ha végigvesszük az utolsó cuccokat, nem kár….

  • mike666 mike666 szerint:

    [quote=boymester:ih5y7y4c]
    Nagyon rég véget ért a [b:ih5y7y4c]Burzum[/b:ih5y7y4c], ez nem hír:) A [i:ih5y7y4c]Det som engang var, Hvis lyset tar oss, Filosofem[/i:ih5y7y4c] trilógia után az alig középszerű és rossz lemezek határán evezett csak [i:ih5y7y4c]Varg[/i:ih5y7y4c], viiszont ez a három örök érvényű számomra.
    [/quote:ih5y7y4c]

    A maguk stílusában a börtönlemezek (Daudi Baldrs,Hlidskjalf) is örök érvényűek, dungeon synth körökben alapműként tekintik őket, nem véletlenül.

    Az utolsó két számítógépes album (Sol Austan, Mani Vestan, The Ways of Yore) viszont csapnivaló sajnos, jó hogy vége, ha már csak ennyit tudott összehozni…

  • ensomhet ensomhet szerint:

    Szerintem a Hliðskjálf is elég jó, mostanában egész sokat hallgattam.

  • boymester boymester szerint:

    Nagyon rég véget ért a [b:fmvzv65h]Burzum[/b:fmvzv65h], ez nem hír:) A [i:fmvzv65h]Det som engang var, Hvis lyset tar oss, Filosofem[/i:fmvzv65h] trilógia után az alig középszerű és rossz lemezek határán evezett csak [i:fmvzv65h]Varg[/i:fmvzv65h], viszont ez a három örök érvényű számomra.

  • necron necron szerint:

    Sosem kedveletem a Burzumot (szerintem egy albumát, vagy dalát sem tudtam végighallgatni), de megtetszettek a mókás Vargos mémek és ennek kapcsán megnéztem tőle egy -két videót is. Meglepődtem, mert elég jó kis gondolatébresztők voltak bennük és nem is mondott rossz dolgokat. El kell ismerni, hogy sok esetben csak a jéghegy csúcsát kapargatja, de nem is a mély analízis a cél, hanem, hogy az rajongók (mert gondolom, hogy ők kattintanak rá a videókra elsősorban) számára gondolatokat ébresszen. Hogy utána maguk is elgondolkodjanak az őket körülvevő őrületen.

    Érdekes, hogy a dolgok mennyire összetettek és mi mindenre hat, ileltve van összefüggésben. Amit az egyik pillanatban még elítélünk, megvetünk vagy elmegyünk mellette, az máskor, egy későbbi időben még pozitív hatással is lehet ránk. Látszik, hogy semmi sem véletlen.

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.