Alase
Beyond Our Imagination

(Inverse Records • 2024)
Pneuman
2024. március 19.
0
Pontszám
6

Az atmoszférikus prog-metalt játszó finn Alase nem pihent sokáig, ugyanis kevesebb, mint egy év telt csak el a 2023-as nagylemezük, az A Matter of Time megjelenése óta, de máris egy vadonatúj, négy számot felsorakoztató EP-vel örvendezteti meg rajongótáborát az együttes. Janne Lunnas gitáros, Ari Miettinen basszusgitáros és Ville Aatsinki dobos mellett, a zenekar szerves részét képezi még Ninni Swan is, aki a dalszövegekért felel. A Beyond Our Imagination február 23-án jelent meg a finn Inverse Record gondozásában. A lemezen Janne Lunnas mellett más, vendégénekesek is közreműködnek, úgy mint: Omar Zouiter, Rioghan Darcy és Juha Tretjakov.

A Broken Pendulum nyitódal nem finomkodik, hanem nemes egyszerűséggel berobbantja az ember dobhártyájának ajtaját. Nagyszerű választás, hiszen az első pillanattól kezdve magára irányítja a hallgató összes figyelmét, még akkor is, ha előzetesen csupán valami háttérzenére vágyott az illető. A rendkívül súlyos dobok és ritmikus, de zúzós riffelés kísérte hörgést hamar felváltja egy melodikusabb, tiszta vokál, amely összességében uralja a dal hátralévő részeit. Amikor pedig már kezdene monotonitásba süllyedni, a végére eléggé repetitívvé váló ének, egy jól időzített breakdown menti meg a számot az unalmassá válástól.

A második tétel, amely a Love Crime címet viseli, merőben más oldalát mutatja be az együttesnek. Sokkal lágyabb, köszönhetően többek között Rioghan Darcy énekesnő gyönyörű hangjának, akinek vendégszereplése üde színfolt az EP-n, és véleményem szerint annak egyik csúcspontja is egyben. A bő 17 perces anyagot bár rossznak semmiképp sem nevezném, túlzottan kiemelkedőnek és izgalmasnak sem mondhatnám. Kicsit olyan érzésem van Beyond Our Imagination-nel kapcsolatban, hogy a zenekar 2023-as nagylemezéről lemaradt számokat hivatott egy csokorba szedni.

Egyszeri hallgatásra mindenképpen ajánlom, főleg azoknak, akiknek eddig ismeretlen volt az Alase név, mert rövidsége ellenére sokszínű, és amolyan bemutató jelleggel sorakoztatja fel a banda repertoárjában megtalálható elemeket. Azonban, ha az ember igazán jó, finn prog-metalra vágyik, akkor sokkal inkább érdemes az együttes nagylemezeit meghallgatni.

Dreki Ferdhast Tour 2024 Dreki Ferdhast Tour 2024
September 09.
Scorching Europe 2024 Scorching Europe 2024
September 10.
Tones of Decay III. Tones of Decay III.
September 13.
Insane Folkride Minifest Insane Folkride Minifest
September 14.
Nytt Land Nytt Land
September 18.