Schädelberg
Schwanenlieder

(Terror Records • 2023)
Aurora
2024. augusztus 22.
0
Pontszám
8

Mit vár az ember, amikor ambient black metalt hallgat? Azt, hogy kiszakadjon a valóságból, elméjében elvonulhasson, kizárhassa a világ zaját. E stílus valódi értékét akkor lehet igazán érezni, ha mi magunk is képesek vagyunk egy időre kiszállni a mókuskerékből, lelassítjuk gondolatainkat. Megszámlálhatatlan ilyen banda létezik, így nehéz lenne akár csak egyet is kiragadni, amit érdemes lenne meghallgatni. Ausztriából hoztuk most el egy hazánkban jószerivel ismeretlen banda lemezét, amire megéri időt szakítani!

Az ambient black metalt játszó osztrák Schädelberg nevű egyszemélyes zenei projekt 2023 júniusában hozott ki legutóbb nagylemezt Schwanenlieder címmel. A szerző,  Christcrusher – aki nem mellesleg más kisebb banda/projekt munkásságában is részt vett – egy nyolc dalból álló albummal ragadja ki az embert 39 percre a valóságból. Egy olyan összeállítás született, mely az ambient black metal stílusának tipikus jegyeit vonultatja fel, céljának tökéletesen megfelel. Klasszikus hangszerek, a természet, mint tematika megjelenése, lassabb, elvágyódó dallamok, erős szintetizátor jellemzi általában a dalokat.

Olyan egységes hangzásvilágot sikerült teremteni, hogy az embernek néha már az az érzése, hogy egy dalt hallgat folyamatosan, ami egy idő után kezd kissé egysíkúvá válni; ezt be lehet tudni a stílus mintegy “gyerekbetegségének”. Itt azonban erősen hangsúlyozandó a ‘kezd’ szó. Ugyanis szerencsénkre mindig érkezik egy érdekes riff, szóló, vagy átvezetés, ami megmenti a lemezt a monotonná válástól. Azt is hozzá kell tenni, hogy ez főleg az első számok esetén vehető észre, a végére felpörögnek az események. Hömpölygő, igazán egyedi hangulatot sikerült elhozni, mindegyik dalnak van egy sajátos vonása.

Habár jelen lemezünk egyértelműen ambient black metal, azonban ez nem jelenti azt, hogy más stílusok ne szivárogtak volna be az atmoszferikus riffek közé. Az egyik ilyen az industrial metal, mely különösen a Falkenschrei című számnál érhető tetten, mely néhol egyenesen a Rammsteint idézi. Mindezek ellenére ez a dal sem lóg ki a többi közül. Vájt fülűek osztrák népzene hatását is kihallhatják az egyes dalokból, ez legerősebben a Schwanenlied dalban érvényesül.

A hangszerek meglepően tiszta hangzásúak, nem jelenik meg a stílusra olyannyira jellemző hangyafoci nyers (lo-fi) felvétel. Ez viszont csak a hangszerekre igaz, ugyanis a vokálok ezzel szemben sokkal nyersebb, vadabb hangzással vannak rögzítve. Furcsa ötvözetnek hangzik, de a képlet működik. Remekül kiegészíti egymást a hangszerek tisztább, valamint az ének nyersebb hangminősége, ez egyedi ízt kölcsönöz a Schädelberg teljes lemezének.

Minden album esetén szignifikáns, hogy a dalok miként követik egymást – a Schwanenlieder pedig nem okoz ebben csalódást. Lassabb, melankolikusabb ütemekkel kezd, majd fokozatos építkezéssel vezeti ki a hallgatót a mindennapok zajából, hogy aztán a 6., illetve 7. számmal elérjen a csúcsra – ezek a Disharmonie illetve, Refugium című szerzemények. Végül egy lassabb, nyugodtabb dallal zárja a kört, mely visszavezet minket a valóságba.

A Schwanenliederrel egy igazán egyedi, kellemes hangzású lemez született, mely remekül kirántja az emberfiát mindennapjai rohanásából. Hömpölygő, lassabb riffek, egyedi atmoszféra, tagadhatatlanul osztrák zenéket hallgathatunk a Schädelberg által. Nem újítja meg a stílust, s néhol magán hordozza annak negatívumait, mindazonáltal egy remekül összerakott, gondolatébresztő albumot kaptunk. Az ambient black metal kedvelőinek egyenesen kötelező!

Armada Tour 2024 Armada Tour 2024
September 20.
Coltaine Coltaine
September 24.
Our Last Night Our Last Night
October 05.