Hiinaar – Lakat a szájon – új videó

XIX címmel még tavaly jelent meg a Watch My Dying frontemberének, Veres Gábor Hiinaar nevű projektjének első anyaga, amin a hazai underground több tucatnyi zenésze vendégeskedik. Erről a napokban jelenet meg második videója, ami a Lakat a szájon című dalhoz készült. A nóta szövegét Vörös András (Ørdøg, Diabolus In Musica) írta és énekelte fel, a zenét Veres Gábor (WMD, a Hiinaarban pedig gitár és basszusgitár), közreműködött harsonán Pál Zoltán (Sear Bliss), a gitárszólót pedig John Novak játszotta fel.

Ez a dal készült el a legnehezebben az összes közül, mindenki épp nagyon aktív volt a saját zenekarával, de megérte váratni miatta a megjelenést. Örömzene lévén tét nélkül, mindenki akkor tett hozzá valamit, amikor ráért. Az utolsó néhány hét stresszesen telt, mert egy vírus betámadta a gépet, amin készült az album, de szerencsére kitartott a master befejezéséig. A zenei alap nekem fejben Morricone világa doom-felfogásban, amire a többiek is rátettek egy lapáttal.” – mondja Veres Gábor.A videót Tölcséry Gergő ötlete alapján készítettem el a Fortepan archívumából. Vörös Andris egy Ady-utalást tett a refrénbe, és a korabeli képekből állítottam össze egy történetet, ami az első világháború kezdetéről szól. A klip is sokáig készült, mert ahogy a felvételek, keverés, borító, és az előző videó, ez is 100% DIY alapon történt.

Hiinaar - Lakat a szájon

Azt talán mondani sem kell, mennyire megtisztelő volt a felkérés, már akkor lehetett sejteni, hogy ez valami nagyon egyedi és izgalmas ügy lesz, amikor a zenét még nem is hallottam. És aztán megérkezett hozzá a dal is, olyan erős hangulattal, hogy szinte gondolkodni sem kellett, azonnal jöttek a képek a fejemben, amiket már csak valahogy szavakba kellett önteni. Külön öröm, hogy PZ-vel szerepelhetek együtt, mert amikor vagy húsz éve először láttam a Sear Bliss-t Kisvárdán egy fesztiválon, és kikerekedett szemmel néztem, hogy ez az ember mit csinál ott azzal a hangszerrel, bármit gondoltam volna, csak azt nem, hogy egyszer még közös dalunk is lesz. Hát tessék, lett. Köszönöm, büszke vagyok rá, hogy részt vehettem benne.” – mondta Vörös András a dal születéséről.