Lemezbemutató – Holt Költők Társasága

 

Lemezbemutató koncerten a Holt Költők Társasága

 

Negyedik albumát adta ki nemrég a Holt Költők Társasága. A lemez hivatalos bemutató koncertjére január 19-én kerül sor a Kultiplexben, ahol fellép még a Nulladik Változat is.

 

A Holt Költők Társasága talán az egyik legjobb példa arra, hogy egy amatőr gyökerekkel rendelkező zenekar – hatalmas kitartással és elszántsággal – még a mai világban is képes lehet olyan eredményeket felmutatni, mint az első pillanattól profi módon menedzselt / kreált formációk. A HKT tagjai anno újsághirdetés útján találtak egymásra, 2006 novemberében pedig már negyedik önálló albumuk jelent meg országszerte a lemezboltok polcain: a ‘Szép lesz‘ című lemez a Nail Records gondozásában került kiadásra, s a zenekar hamarosan videóklipet is készít a ‘Jön egy másik’ című dalhoz.

 

A négy alapító tag kezdetben csak azért jött össze, hogy (ismét) megtapasztalhassák az együttzenélés örömét, s a dalok közös megírásával egy új, saját világot hozzanak létre – ahol nem a dalok fogadtatása, vagy éppen a műfaj a fontos, hanem maga az élmény. Olyan élmények ezek, amelyeket bizonyára minden ember megtapasztalt már, aki egy csapat tagjaként kezdett bármiféle alkotómunkába. A pozitív fogadtatás, és a sikeres koncertek után azonban hamarosan komolyabbra fordult az együttes története, így néhány évvel később, 2004-ben már országos turnéra indulhattak.

 

Talán a csapat történetéből következik az, hogy zenéjüket nehéz egyértelműen bekategorizálni: a gitárokra épülő alterrock daloknak egyedi színt ad az énekes mélabús, de karakteres hangja, illetve a tartalmas, „okos” dalszövegek, melyeknek komor témái – és a baráti társaság – révén a csapat elsősorban darker körökben vált ismertté, annak ellenére, hogy muzsikájuk az alteros zenékhez szokott fülnek sem lenne idegen. A legújabb lemez folytatja a korábbiak hagyományát: egyszerű gitárdallamokhoz társulnak szomorkásan romantikus hangulatok, melyek a mindennapi élet dolgairól- elmúló szerelmek, elmúló fiatalkor, a felnőttlét kihívásai – szóló versek által adják át mindannyiunkhoz szóló üzenetüket, melyet személyesen legközelebb január 19-én vehetünk át, a Kultiplexben tartandó lemezbemutató koncerten.

 

Ezen az estén a Nulladik Változat is színpadra áll majd. Ez a csapat 1989. óta működik független gitárzenekarként, s eddig hét albumot és kilenc videóklipet készített. A hosszú évek alatt számos különböző hangulatú korszakuk volt már: dalaik között a ’80-as évek new wave hagyományai ugyanúgy felfedezhetők, mint az angolszász dark-gitárzene, vagy a letisztult, egyszerű rock elemei is, így a Nulladik Változat igazi színfolt a magyar zenei palettán. A Benczúr Klubban is rendszeresen játszó csapat legutóbbi anyaga ‘Retro‘ címen jelent meg.

 

Holt Költők Társasága lemezbemutató – tudnivalók:

2007. január 19., péntek 20.00 óra

Budapest, Kultiplex

Holt Költők Társasága, Nulladik Változat koncertek

Belépő: 1000 Ft.

 

Kapcsolódó weboldalak:

http://www.hkt.hu

http://www.nulladik.hu

 

 

Holt Költők Társasága – Szép Lesz (Nail Records, 2006)

 

Felállás:

Krasznahorkai László – ének, gitárok

Mándli István – gitárok, e-bow

Fodor Zsófia – basszusgitár

Varga Sándor – dobok

 

Dalok listája:

Talán-Talán

Az ördög ringyója

Szép lesz

Jön egy másik

Eszembe jutottál

Gyönyörűszép vagy

Szeretlek Téged

Ébred a város

Hamisan cseng a dal

Nyár –> Ősz

Dal

+ Koncertklip: Gyönyörűszép vagy (Nightbreed Fesztivál, 2005)

Dreki Ferdhast Tour 2024 Dreki Ferdhast Tour 2024
September 09.
Scorching Europe 2024 Scorching Europe 2024
September 10.
Tones of Decay III. Tones of Decay III.
September 13.
Insane Folkride Minifest Insane Folkride Minifest
September 14.
Nytt Land Nytt Land
September 18.